Was je auto met de hand

tips & tricks

Hoewel wasstraten steeds beter worden, kun je voor het beste resultaat beter je auto met de hand wassen. Een wasstraat is in principe gemaakt om geld mee te verdienen. Je auto moet in een zeer korte tijd schoon worden en daarom gebruiken wasstraten vaak agressieve middelen die de beschermingslaag van je lak aantasten.

Daarbij komt dat de borstels of lappen van een wasstraat vuil opnemen, wat haarfijne krasjes veroorzaakt. Tenslotte is de wax uit een wasstraat vaak niet meer dan een vettig goedje dat water afstoot en niet langer dan twee weken houdt.

carwash-300x199

Kortom: wil je kwaliteit, dan kun je je auto beter met de hand wassen. Maar doe het dan wel volgens de 2-emmer methode met een washandschoen. Gebruik geen spons en zeem; er blijft altijd vervuiling in de spons en zeem achter, en dat veroorzaakt krassen.

Wat heb je nodig?

Spuit voor het wassen de auto goed af met water zodat het grove vuil er af is en het kleinere vuil kan losweken. Je kunt een hogedrukspuit gebruiken, maar let op dat je de spuit niet te dicht op de lak houdt en zorg ervoor dat de straal een hoek van 45 graden maakt ten opzichte van de lak. Op deze manier wordt het vuil van de lak af gespoten.

Het onderste deel van de auto dien je goed af te spuiten omdat het meeste vuil zich hier ophoopt. Je kunt ook een zogenaamde foamlans met schuimmiddel gebruiken. Hiermee schuim je de auto in en laat je het 5 tot 10 minuten inwerken. Hierna spuit je de auto af. Al het grove vuil is nu van de lak. Het fijne vuil is het enige wat nog overblijft.

Gebruik 2 emmers, 1 met schoon water en 1 met water en autoshampoo. Dit wordt ook wel de “2-emmer methode” genoemd. Een goede autoshampoo tast de waxlaag niet aan. Gebruik niet te veel shampoo, maar houd je aan de aanbevolen dosering. Gebruik zeker geen afwasmiddel, dat verwijdert de beschermingslaag van je lak en versnelt roestvorming.

Ga met de washandschoen in de emmer met shampoo en was een deel van de auto. Werk per deel, (zoals een spatbord, deur, etc.) en werk van boven naar beneden en voer enkel lichte druk uit. Spoel elke 10 a 15 seconden de de washandschoen uit in de emmer met schoon water. Vervolgens kun je weer shampoo pakken uit de andere emmer. Het vuil blijft zo in de emmer met spoelwater.

Doe de velgen NIET met dezelfde washandschoen als waarmee je de lak doet. Remstof is namelijk scherp en veroorzaakt krasjes. Doe de velgen dus met een aparte washandschoen of borstel, en doe ze als laatste als je hetzelfde water wilt gebruiken. Als je de velgen goed onderhoudt dan hoef je vaak geen speciale velgenreiniger te gebruiken, water met shampoo en een borstel zijn dan voldoende.

Spoel de auto vervolgens af met met veel water op lage druk, dus bij voorkeur geen hogedrukspuit, maar een tuinslang. Houd de slang dichtbij de auto. Het water glijdt daarmee makkelijker van de auto af en dit maakt het drogen makkelijker.

Als je in een wasbox moet wassen, heb je meestal niet de beschikking over een waterslang. Gebruik dan de optie “glansdrogen”. Met deze optie spuit je gedemineraliseerd water over je auto, waardoor je geen vlekken krijgt. Spuit nooit te dicht op de lak, maar houd minimaal 20 cm afstand en spuit altijd onder een hoek zodat je het vuil er af spuit.

Na het afspoelen is het zaak om de auto zo snel mogelijk droog te maken, om vlekken te voorkomen. Droog de auto met een droogdoek zoals de Bamboo droogdoek van 1 2 3 Wax. Deze doeken zijn gemaakt van microfibers die veel water op kunnen nemen en niet krassen. Vaak kun je met deze doeken de hele auto afdrogen zonder de doek te hoeven uitwringen. Het gebruik van een zeem wordt afgeraden omdat een zeem niet gewassen kan worden. De velgen droog je met een aparte doek.

Na afloop van het wassen en waxen kun je de washandschoen(en) en droogdoek op 30 graden in de wasmachine wassen. Laat gebruikte microfiberproducten niet liggen als ze gebruikt zijn anders trekt de vervuiling in de vezels. Gebruik geen wasverzachteromdat dit de wateropname van het materiaal beïnvloedt. Let hierbij op dat sommige doeken bij de eerste keer wassen af kunnen geven.

, , , ,
Volgend bericht
Wax je auto als een pro

7 reacties. Reactie plaatsen

 • Bedankt voor de tips! Ik wilde altijd een auto kunnen rijden en eindelijk heb ik genoeg tijd ervoor! Voordat ik naar een autorijschool ga wil ik eerst zoveel mogelijk nuttige info lezen. Ik realiseerde me dat het echt belangrijk is om een auto op tijd schoon te maken en goed te onderhouden, maar ik had geen idee dat er een speciale shampoo voor auto’s bestaat, ik zal die natuurlijk moeten kopen om mijn auto schoon te houden. Ik hoop dat in mijn toekomstige autorijschool mijn instructeur meer verschillende details over auto onderhoud zal kunnen vertellen.

  Beantwoorden
 • Bedankt voor het delen van de benodigdheden om mijn auto goed schoon te maken. Ik zal straks gelijk een zachte doel en velgenreiniger halen. hopelijk ziet mijn auto er dan weer als nieuw uit!

  Beantwoorden
 • Duidelijk uitleg over het autowassen met de hand. Ik doe dit meestal ook zelf, omdat ik het een leuk tijdverdrijf vind. Echter wist ik niet dat er speciale velgenreiniger bestaat. Hier ga ik eens naar kijken.

  Beantwoorden
 • Ik was mijn auto altijd zelf. De kinderen mogen het niet eens. Bij ons is er geen gelegenheid om zo zakgeld te verdienen. Als ik dit zo lees, doe ik het toch niet helemaal goed. Ik zweer altijd bij, behalve de washandschoen ook bij de zeem. Wel spoel ik hem goed uit en heb ik een set. Ook heb ik een zachte borstel op de tuinslang.

  Beantwoorden
 • Ik maak nooit gebruik van de wasstraat. Ook de kinderen kunnen geen zakgeld verdienen met auto wassen. Dit is mijn liefdevolle taak. Ik heb het nodige geïnvesteerd in sponzen en zemen van hoogwaardige kwaliteit. Ook heb ik op de tuinslang een zachte borstel gemonteerd zitten. Die is ook handig wanneer ik de auto even een snelle wasbeurt tussendoor wil geven.

  Beantwoorden
 • Ik heb een oldtimer dus die gaat al helemaal niet naar de carwash. De kinderen kunnen ook geen zakgeld verdienen met auto wassen. Dat doe ik zelf want dat is een werk van liefde. En inderdaad passen daarbij alleen de allerbeste middelen en accessoires. Ik heb een hele set zemen en sponsen. Er komt ook geen hogedrukreiniger aan te pas, dank u wel.

  Beantwoorden
 • willy februari .23.2021
  Ik ben niet voor carwash ik rij al jaren met witte auto’s en ik was die zelf met de producten van one-two-three ik ben daar zeer tevreden van
  wand ik heb een hekel aan strepen op mijn wagen met deze producten heb ik dat niet.
  ik wil dat er nog aan toevoegen ik heb over elf jaar een nieuwe witte wagen gekocht en na vier jaar heb ik hem terug naar de garage gedaan waar ik
  hem gekocht had ik had hem eerst zelf gewassen met de producten van one-two-three en een week na dat ik hem binnen had gedaan passeer ik aan
  de garage ik sla een blik op naar de toonzaal en wat bleek mijn binnen geleverde wagen stond in de toonzaal tussen de nieuwe wagens .
  dus ik raad iedereen aan bezig de producten hier boven beschreven en u zult heen ander meer willen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu